10 думи, които ще ви помогнат да поръчате точно кафето, което желаете
Влизате в заведение или магазин за кафе, за да поръчате любимата си ароматна напитка и… срещате затруднение. Какво точно искате? Еспресо, капучино, мокачино или може би американско кафе? Днешният кафе свят предлага толкова много възможности. Това е предимство, тъй като винаги можете да разнообразите кафе преживяването си, но понякога наистина може да бъде объркващо. За да си спестите време и неудобство, предлагаме обяснение на 10-те основни думи, които трябва да знаете, за да се ориентирате по-лесно в избора си.
1. Еспресо
Повечето хора знаят какво е еспресо, но в случай, че се нуждаете от опреснение – еспресото е кафе напитка, направена от гореща вода под налягане и фино смлени кафе зърна. Резултатът е много концентрирана напитка, с карамелен цвят и деликатен слой каймак на върха.
2. Кафе Американо
Кафе Американо се прави като в чаша с готово еспресо се добавя гореща вода. Този вид кафе се появява през Втората световна война, когато американските войници разреждат италианското еспресо с вода, за да напомня на домашния вкус.
3. Doppio
Това е италианската дума за двойно еспресо. Вместо да поръчате “двойно кафе еспресо”, ще впечатлите повече, ако използвате термина Doppio.
4. Ristretto
Кафе ристрето представлява късо еспресо, което е по-концентрирано от обикновеното. Много от истинските ценители на кафе смятат, че това е перфектното еспресо.
5. Latte
Латето се приготвя чрез добавяне на мляко в еспресото. Първо еспресото се изсипва в чаша, а след това се добавя топло мляко.
6. Macchiato
Ако не сте любител на силния млечен вкус, макиато е за вас. Представлява еспресо с малко мляко на пара, запазвайки интензивността и аромата на класическо еспресо.
7. Cappuccino
Капучиното е нещо средно между макиато и лате. Приготвя се като в чаша се изсипва еспресото и се добавят мляко и пяна. Можете да поръчате с повече мляко или повече пяна, според предпочитанията си.
8. Pour Over
Този вид кафе се приготвя, като кафето се слага върху филтър и се залива бавно с топла вода, избягвайки утайка.
9. Single Origin
Кафе от зърна с един и същи произход. Вкусът концентрира качествата на един район за отглеждане на кафе. Попитайте за произхода и спецификите.
10. Бленд
Смес от два или повече сорта кафе. В специализираните магазини можете сами да комбинирате зърна с различен произход.
Заключение
Следващия път, когато поръчвате кафе, се подгответе. С тези познания ще получите точно чашата кафе, която ви се пие!