“`html
Кафето по света: Как пият кафето си в Турция?
Турското кафе е не само напитка, а емоция, култура и традиция. Няма как да се спомене без известната турска поговорка: “Кафето трябва да бъде черно като нощта, силно като смъртта, горещо като греха и сладко като любовта”. Ако някога сте опитвали турско кафе, разбирате защо тези думи са толкова точни.
Как се приготвя турско кафе?
За приготвяне на автентично турско кафе се използва джезве или ибрик, в което се варят смлени кафе зърна. Още при самото приготвяне се добавя захар, като сте свободни да избирате колко сладко да бъде вашето кафе: без захар (Sade), с малко захар (AZ sekerli), полу-сладко (Орта sekerli) или сладко (sekerli).
Как се сервира турското кафе?
Кафето се сервира в малки чаши, подобни на тези за еспресо, но за разлика от еспресото, не се пие бързо. Турското кафе е удоволствие, което се споделя с приятели. Това го прави част от световното наследство на ЮНЕСКО. Дори и да не сте посетили Турция, може би вече сте запознати с уникалния вкус на тази екзотична напитка.
Кафе културата в Турция
Турското кафе е неразделна част от турската култура. Гадателство чрез утайка е интересна практика, която е част от социалните събирания. След като изпиете кафето, обърнете чашата си и оставете символите в утайката да предскажат бъдещето ви. Това може да не звучи достоверно, но със сигурност е забавно изживяване.
Как да си приготвите турско кафе у дома
За да си направите турско кафе у дома, ще ви е нужно джезве, малка чаша и фино смляно кафе. Когато кафето започне да се разпенва, махнете го от котлона и изчакайте пяната да се утаи. След това си позволете момента заслужено удоволствие с тази автентична напитка.
“`