Най-новият ресторант в сърцето на София ще се казва Moshi Moshi (Моши Моши), което в превод означава “Здравей!”
С кратко и ясно меню, създадено под супервизията на японския шеф-готвач Такеши Ито, през октомври в София отваря врати Sake & Sushi ресторантът Moshi Moshi. Освен автентично суши, приготвени по метода на шеф Ито, ресторантът ще предлага и умна селекция от авторски ястия, робата и темпура, изпълнени във високия стандарт на съвременната японска кухня. Менюто ще включва още подбрани предястия, десерти и специално разработени от суши мастер Ито и шеф Георги Янев мисо маринати със соеви сосове, които ще зреят на място. Дълга листа със саке напитки ще допълва храната в Moshi Moshi и ще релаксира гостите на ресторанта в духа на доброто саке преживяване.
Такеши Ито е роден в Акита, Япония и се занимава с храна от 25 години. “Родното ми място е известно с изкуството на ферментацията, както и с хубавото саке” – разказва Ито, “затова ценим високо храненето. Добрата храна е добро здраве. Трябва да бъдем по-запознати с нея. Да търсим нови преживявания, да учим историята й, както и да знаем откъде идват подправките. Този подход към храната в Япония наричаме Шоку Ику. И аз го практикувам.”
Стилът на Такеши Ито съчетава модерния начин на готвене, често подпомаган от науката, с традиционни рецепти от старите книги и техники, предавани от уста на уста. Обиколил цял свят и участвал в създаването на десетки суши ресторанти, това лято Такеши Ито бе в България по покана на създателите на Moshi Moshi Sake&Sushi. Той създаде менюто на новия ресторант в колаборация с шеф Константин Костов, топ специалист в гурме индустрия у нас. Шеф Костов ще супервизира развитието на Moshi Moshi Sake&Sushi и неговия суши шеф Калин Чапкънов.
“Това, което шеф Такеши ни предаде, е уникален метод на обработка, съхранение и 100% употреба на продуктите за суши, които в нашата кухня ще бъдат с топ качество. Философията на приготвянето на суши и храна изобщо, отношението към храната… В Moshi Moshi ще приготвяме ориза традиционно като сорт, техниката на обработка и овкусяване, ще имаме собствени мисо сосове – те буквално ще зреят в наши бъчви, ще използваме различни методи за ферментация, с които шеф Ито ни запозна, и ще съчетаем всичко това с модерните начини на консумация на суши.” – споделя шеф Костов.
Освен суши рула, авторски ястия, робата и темпура, ресторант Moshi Moshi ще предложи листа с над 20 вида саке, селектирани от саке сомелиера Красимир Маринов. Традиционната японска напитка от ориз, която често се сервира със специална церемония в малки порцеланови чашки, попада в своя собствена категория. Изключително любопитна и версатилна, в Moshi Moshi тя ще се поднася изстудена, на стайна температура или греяна в зависимост от предпочитанията на клиента, сезона и собствените й характеристики.
Moshi Moshi Sake&Sushi отваря на 8 октомври в София
Адрес: София, ул.Цар Калоян 6
Суши шеф: Константин Костов & Калин Чапкънов
Саке сомелиер: Красимир Маринов
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
В момента не се извършват онлайн поръчки! Работно време 11:30-20:00 часа